Negende Symfonie van Bruckner en Vioolconcert van Berg met soliste Carla Leurs in Grote Kerk Edam

Symfonieorkest De Philharmonie speelt op zaterdag 30 oktober in de Grote Kerk van Edam de Negende Symfonie van Bruckner en het Vioolconcert van Berg met soliste Carla Leurs, bekend van het tv-programma Maestro. De dirigent is Stijn Berkouwer.

Aanvang concert: 20.15 uur
Toegangsprijs:
€ 25,- Tot 24 oktober zijn via orkestleden kaarten met 20% korting verkrijgbaar; jeugdkaarten € 16,-

Kaarten bestellen via https://www.ticketkantoor.nl/shop/DePH-Edam en aan de deur.

Er zijn een paar overeenkomsten tussen de componisten Bruckner en Berg. Beiden komen uit Oostenrijk en hebben deze composities niet kunnen beluisteren; het waren hun laatste werken en de componisten stierven eerder dan de eerste publieke uitvoering ervan. Anton Bruckner overleed op 72-jarige leeftijd tijdens het werken aan de negende symfonie op 11 oktober 1896, en Alban Berg stierf vlak nadat het stuk af was op 24 december 1935 aan de gevolgen van een insectenbeet, maar 50 jaar oud.

Bruckner 9e symfonie
Voor Bruckner was de negende zijn laatste stuk waarvan het vierde deel alleen nog maar uit een paar schetsen bestond. Een Unvollendete dus. Zo’n zes jaar na zijn dood is het stuk voor het eerst opgevoerd in een versie die door een van zijn bewonderaars krachtig aangepast was; ook het vierde deel was door de bewonderaar met de beste intenties ingevuld. Jaren later wordt het origineel nog eens goed bekeken en geoordeeld dat het origineel prachtige muziek bevat. Pas op 23 oktober 1932 vindt de eerste publieke uitvoering van dit stuk plaats in Wenen. Bijzonder: deze Uhraufführung is in tijd maar een paar jaar verwijderd van de eerste uitvoering van het vioolconcert van Berg.

Waar gaat de muziek over
Over leven en dood, over spiritualiteit, godvrezendheid. Deze symfonie van Bruckner is het werk van iemand die wanhopig God zoekt en door angsten en twijfel gedomineerd wordt. Hij was zeer religieus en godvrezend, zijn hele leven lang. Zijn werk werd sterk bekritiseerd in zijn tijd en hij heeft zich er vaak toe laten verleiden allerlei ‘verbeteringen’ door te voeren in zijn composities. Zijn negende componeert hij in het bewustzijn of angst, (vermoeden?) dat hij niet lang meer te leven had en dat hij er niet zomaar op kon vertrouwen dat God voor hem een plekje in de hemel had.  https://www.youtube.com/watch?v=MIJET6NO4-k

Vioolconcert van Berg

De componist Alban Berg was zich geheel niet bewust van zijn naderende einde op zijn 50ste jaar. In januari 1935 kreeg hij het verzoek van de Amerikaanse violist Louis Krasner om een vioolconcert voor hem te componeren. De dood van Manon Gropius, de achttienjarige dochter van zijn goede vriendin Alma Mahler maakte dat hij het vioolconcert als aandenken aan haar schreef; het kreeg als ondertitel: To the memory of an angel. Enkele dagen nadat Berg het vioolconcert af had werd hij in het ziekenhuis met een abces opgenomen, in gang gezet door een insectenbeet, wat uiteindelijk tot zijn dood leidde. Uiteindelijk werd het stuk voor het eerst in Barcelona opgevoerd op 19 april 1936 als requiem voor niet alleen Manon, maar ook voor hemzelf.   https://www.youtube.com/watch?v=afYzbcMNDwo&ab_channel=Mandetriens