Recordopbrengst oliebollenactie Grote Kerk

Een kleine vijftig vrijwilligers waren weer betrokken bij de 12e Oliebollenactie van de Grote Kerk. “Het zijn vooral mensen rond de 70”, zegt medeorganisator Jan Harmsen met een lach, fitte knarren zoals ik. We beginnen twee dagen voor Oudejaar met de opbouw en knallen dan door tot op Oudejaarsdag. Eerst bakken we de appelbeignets en daarna de oliebollen. Dit jaar bijna 7000 stuks, inclusief een kleine 200 glutenvrije olie en rozijnenbollen. Een record! Het is gewoon heel leuk om te doen en de kerk heeft de opbrengst nodig.”
Vanaf half tien kunnen de liefhebbers van deze Hollandse traditie hun bestelling ophalen. Er zijn tijdsloten, dus lang wachten hoeft niet. De bakkers, te herkennen aan hun petjes, zijn dan al uren bezig. Netty Salentijn kijkt even hoe het gaat met de aanvoer van de oliebollen. “Mijn werk is ervoor te zorgen dat de bestellingen op tijd klaar zijn. Dan moeten er wel voldoende oliebollen zijn, maar het gaat voortreffelijk.” Op de vraag of de vetdampen niet schadelijk zijn voor de kerk zegt ze geruststellend: “ Nee hoor, de geur verdwijnt snel in dit enorme monument en de zerkenvloer wordt zorgvuldig afgedekt. De kerk kan het hebben.”
Oliebollencafé
In het ‘oliebollencafé’ zijn zitjes voor een warme oliebol met koffie of glühwein. Het Engels-Edamse duo John en Jaye zorgen weer voor mooie livemuziek. “Hier mijn oliebollen halen hoort voor mij bij Oudejaarsdag. De sfeer zorgt voor dat speciale overgangsgevoel van het oude naar het nieuwe jaar. En hier in de kerk eet ik altijd mijn eerste oliebol”, zegt een bezoekster en neemt dan met een vrolijk gezicht een flinke hap.
Rien de Vries, betrokken bij elke actie van ‘zijn’ kerk en bestuurslid van SKME, de stichting die de kerk beheert, loopt tevreden rond. “We zijn bijna klaar, de laatste bakken beslag gaan nu in de olie. Het ziet ernaar uit dat we een recordopbrengst hebben. Dit keer voor de restauratie van de trapopgang van de toren. Dat kost een lieve duit, maar alle beetjes helpen. Met een zucht: “Bij een inspectieronde zag ik ook weer een paar nieuwe lekkages. Nog klein, maar ze moeten wel gerepareerd worden. Hopelijk kan ik bij de Vrienden aankloppen. Het wordt namelijk steeds lastiger om subsidies te krijgen.” En weg is Rien. Op naar zijn kleinzoon Brian, met zijn 12 jaar, de jongste vrijwilliger.
Nog geen Vriend of Vriendin? Meld je voor € 15 per jaar aan bij wilspanjer@quicknet.nl De Grote Kerk is tenslotte van ons allemaal.