Algemene voorwaarden
Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op ieder bezoek aan Grote Kerk Edam.
1 Artikel 1. Definities
1.1 Bezoeker: iedereen die, met of zonder een geldig Toegangsbewijs, de gebouwen van de Grote Kerk Edam betreedt.
1.2 Entreeticket: een voucher die de Bezoeker toegang geeft tot de gebouwen van de Grote Kerk, hetzij tijdens een groepsbezoek, een ticket plichtig publiek evenement of iets dergelijks.
1.3 Groep: een groep van 10 of meer Bezoekers die als groep de gebouw(en) van de Grote Kerk betreedt.
1.4 SKME: Stichting Kerkelijke Monumenten Edam. Alle voorwaarden worden aangegaan tussen de Bezoeker en de SKME, gevestigd aan het Grote Kerkstraat 59, 1135 BC, Edam, Nederland, ingeschreven bij de KvK onder nummer: 37159205, ANBI-identificatie-nummer: RSIN 3791294. Soms zijn deze voorwaarden overgenomen door een huurder van de Grote Kerk. De huurder kan daarnaast eigen voorwaarden hebben die apart gecommuniceerd worden aan de betreffende bezoekers.
1.5 Gebouw(en) van de Grote Kerk: de voor het publiek opengestelde ruimten in en rondom de gebouwen van de Grote Kerk, Edam, daaronder begrepen de tuin.
1.6 Verboden Voorwerpen: voorwerpen als bedoeld in artikel 3.5.
2 Artikel 2. Toepasselijkheid
2.1 Deze voorwaarden zijn van toepassing op alle Bezoekers van de gebouw(en) van de Grote Kerk.
2.2 Deze voorwaarden zijn daarnaast van toepassing op alle natuurlijke personen die door de Grote Kerk in het kader van haar doelstelling worden ingeschakeld, ook als die personen in dienst zijn van een opdrachtnemer of leverancier die in de gebouw(en) van de Grote Kerk diensten of goederen levert, dan wel een andere rechtspersoon. Die rechtspersoon staat in voor de nakoming van deze voorwaarden door iedere door de rechtspersoon ingeschakelde werknemer of opdrachtnemer
2.3 Afwijkingen van deze voorwaarden zijn slechts geldig indien deze uitdrukkelijk en schriftelijk zijn overeengekomen
3 Artikel 3. Toegang tot de gebouw(en) van de Grote Kerk
3.1 De Bezoeker wordt de (verdere) toegang tot het de gebouw(en) va de Grote Kerk ontzegd, indien SKME vaststelt dat:
a) De Bezoeker klaarblijkelijk onder invloed van alcoholhoudende drank, verdovende middelen of daarmee gelijkgestelde stoffen verkeert;
b) De Bezoeker klaarblijkelijk de orde verstoort of de kennelijke intentie heeft om de orde te verstoren; of
3.2 De Bezoeker met blote voeten én/of ontbloot bovenlichaam de gebouw(en) van de Grote Kerk wenst te betreden
3.3 Het SKME is gerechtigd de reguliere openingstijden aan te passen aan incidentele oefeningen in het kader van de bedrijfshulpverlening (artikel 23 Arbowet) of, in het geval van een calamiteit, aan een door de SKME noodzakelijk geachte gehele of gedeeltelijke ontruiming van de gebouw(en) van de Grote Kerk.
3.4 Het SKME behoudt zich het recht voor iedere Bezoeker en diens bagage te onderwerpen aan een toegangscontrole. In dit verband kan de Bezoeker worden verzocht zijn medewerking te verlenen aan visitatie van tassen en dergelijke door of namens de medewerkers van de SKME. Een Bezoeker die medewerking aan visitatie weigert, kan de toegang tot de gebouw(en) van de Grote Kerk worden ontzegd en heeft geen recht op restitutie van eventuele Entreeticket.
3.5 De volgende voorwerpen (hierna “Verboden Voorwerpen”) mogen niet in de gebouw(en) van de Grote Kerk worden meegenomen:
a) Geweren, vuur- en schietwapens: ieder voorwerp waarmee een projectiel kan worden afgeschoten of letsel of zaakschade kan worden toegebracht, of dat daarvoor lijkt te kunnen worden gebruikt;
b) Puntige én/of scherpe wapens en scherpe voorwerpen: voorwerpen met punten
of snijranden waarmee letsel of zaakschade kan worden toegebracht;
c) Stompe voorwerpen waarmee letsel kan worden toegebracht;
d) Ontplofbare en ontvlambare stoffen;
e) Chemische en toxische stoffen;
3.6 Wanneer de SKME Verboden Voorwerpen bij de toegangscontrole aantreft, neemt de SKME die voorwerpen in beslag. Indien de Bezoeker de voor inbeslagname vatbare voorwerpen niet wenst af te geven, wordt hem of haar de toegang tot de gebouw(en) van de Grote Kerk ontzegd en heeft die Bezoeker geen recht op restitutie van eventuele Entreeticket.
3.7 Voorwerpen die bij de toegangscontrole worden aangetroffen en onder een wettelijk verbod vallen, zullen aan de politie worden overgedragen. Een Bezoeker die deze voorwerpen bij zich heeft, kan worden aangehouden en aan de politie worden overgedragen.
3.8 Om redenen van beveiliging dient de Bezoeker identificeerbaar te zijn. Een Bezoeker van wie het gezicht niet zichtbaar is en die bij de toegangscontrole zijn of haar gezicht weigert te tonen, wordt de toegang tot de gebouw(en) van de Grote Kerk ontzegd.
3.9 De gebouw(en) van de Grote Kerk zijn beperkt toegankelijk voor mindervaliden.
3.10 Het gebruik van voertuigen alsmede het gebruik van skates en skateboards is evenwel niet toegestaan.
4 Artikel 4. Verblijf in de gebouw(en) van de Grote Kerk
4.1 Het verblijf van de Bezoeker in de gebouw(en) van de Grote Kerk is voor eigen risico.
4.2 De Bezoeker is verplicht zich te houden aan de aanwijzingen en instructies die worden gegeven door, als zodanig herkenbare, medewerkers van het SKME. Indien naar het oordeel van de medewerkers van de SKME de Bezoeker op enigerlei wijze in strijd handelt met deze Bezoekersvoorwaarden of in strijd handelt met gegeven aanwijzingen en instructies, kan hem of haar de verdere toegang tot de gebouw(en) van De Grote Kerk worden ontzegd. In dat geval is de SKME niet gehouden tot vergoeding van enige schade of tot restitutie van eventuele Entreeticket. Wanneer de Bezoeker herhaaldelijk bepalingen in de Algemene Bezoekersvoorwaarden of door de medewerkers gegeven aanwijzingen en instructies overtreedt, kan de SKME hem of haar de toegang tot de gebouw(en) van de Grote Kerk voor bepaalde tijd ontzeggen. Een dergelijk besluit tot ontzegging van de toegang wordt de Bezoeker onverwijld bekendgemaakt, zo mogelijk schriftelijk.
4.3 Kinderen jonger dan 12 jaar mogen de gebouwen van de Grote Kerk uitsluitend onder begeleiding van een volwassene bezoeken.
4.4 Bezoekers mogen handtassen en koffertjes van een formaat kleiner dan of gelijk aan A4 meenemen in de gebouw(en) van de Grote Kerk. Reisbagage en overige voorwerpen worden niet toegelaten in de gebouw(en) de Grote Kerk en bij de entree tegengehouden. DE SKME behoudt zich het recht voor om bewaarneming van bepaalde voorwerpen te weigeren. Alle wagens (kinderwagens, buggy’s en rolstoelen) kunnen aan visitatie worden
onderworpen.
4.5 De Bezoeker is aansprakelijk voor iedere beschadiging die hij of zij toebrengt aan de gebouw(en) de Grote Kerk en daar aanwezige collecties.
4.6 Er is geen cameratoezicht in de gebouw(en) van de Grote Kerk.
4.7 Naast de redenen genoemd in artikel 3 is het de SKME gerechtigd de Bezoeker de toegang tot de gebouw(en) van de Grote Kerk voor bepaalde tijd te ontzeggen:
a) in het geval die Bezoeker tijdens een of meer vorige bezoeken aan de gebouw(en) van de Grote Kerk of aan andere openbare gebouwen een of meer voorwerpen door schuld, grove schuld en/of opzet heeft beschadigd;
b) in het geval de SKME om andere redenen gegronde vrees heeft dat die Bezoeker zich schuldig zal maken aan beschadiging van een of meer voorwerpen. De SKME kan de betreffende Bezoeker in ieder geval steeds onderwerpen aan de maatregelen als genoemd in artikel 3.5. De SKME maakt een besluit tot ontzegging van de toegang onverwijld aan de Bezoeker bekend, zo mogelijk schriftelijk.
4.8 In het geval van calamiteiten, bijvoorbeeld de plotselinge verdwijning van een kunstvoorwerp, een terroristische aanslag of andere daden van geweld, is het SKME gerechtigd de deuren te sluiten en de aanwezige Bezoekers vervolgens één voor één naar buiten te leiden. De Bezoeker kan alsdan worden verzocht zijn of haar medewerking te verlenen aan visitatie van tassen en andere voorwerpen door of namens de SKME. De SKME kan de Bezoeker die zijn medewerking aan visitatie weigert verzoeken om overlegging van een identiteitsbewijs alvorens hij of zij de gebouw(en) van de Grote Kerk verlaat.
4.9 De SKME laat soms door derden foto- en filmreportages maken in de gebouw(en) van de Grote Kerk. Dit materiaal kan worden gebruikt voor publiciteitsdoeleinden op de website, in folders en dergelijke. Indien de
Bezoeker bezwaar heeft tegen openbaarmaking van beeldmateriaal waarop hij/zij herkenbaar is, kan hij of zij dit bij de SKME kenbaar maken. De SKME zal zich in dat geval inspannen om de verdere openbaarmaking van het materiaal te voorkomen.
5 Artikel 5. Huisregels
5.1 De Bezoeker zal in de gebouw(en) van de Grote Kerk:
a) Geen tentoongestelde objecten aanraken; ouders, docenten en andere begeleiders dienen er strikt op toe te zien dat tentoongestelde objecten niet worden aangeraakt door de door hen begeleide minderjarige(n), individuen of Groepen;
b) Geen goederen of diensten van welke aard dan ook aan derden te koop aanbieden, dan wel kosteloos verschaffen;
c) Andere Bezoekers niet hinderen, daaronder begrepen, maar niet daartoe beperkt, door hen langdurig het zicht op tentoongestelde objecten te belemmeren of door het veroorzaken van geluidsoverlast;
d) Geen (huis-)dieren meenemen, met uitzondering van hulphonden;
e) Niet roken;
f) Geen eten of drinken nuttigen, behalve wanneer gekocht in de kerk voor consumptie ter plaatse; en alleen waar aangewezen
g) Geen foto-, video- en filmopnamen maken waarbij gebruik wordt gemaakt van lampen, flitsapparatuur en/of statieven (daaronder begrepen selfiesticks), tenzij de Bezoeker daartoe voorafgaande schriftelijke toestemming van de SKME heeft verkregen;
h) Niet tekenen of schilderen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de SKME wat betreft de te gebruiken materialen. De Bezoeker kan die toestemming aanvragen via de website (email).
5.2 Ouders/verzorgers, leraren en andere begeleiders zijn te allen tijde verantwoordelijk voor en aanspreekbaar op het gedrag van door hen begeleide minderjarigen, individuen of Groepen.
5.3 Voor het primair onderwijs dienen per Groep van 15 leerlingen twee begeleiders aanwezig te zijn. Bij het voortgezet onderwijs dienen per Groep van 15 leerlingen minimaal één begeleider en maximaal twee begeleiders aanwezig te zijn. De SKME behoudt zich het recht voor om de toegang te weigeren aan Groepen die niet voldoen aan deze normen.
5.4 Bij rondleidingen geldt een maximum Groepsgrootte, afhankelijk van de rondleiding. Dit wordt door SKME bepaalt en geldt zowel voor de SKME-rondleiders als voor externe rondleiders.
5.5 Onverlet het bepaalde in artikel 5.1 g) (beperkt gebruik van foto- en filmapparatuur) mogen in de gebouw(en) van de Grote Kerk gemaakte foto’s, video- én/of filmopnamen slechts voor commerciële doeleinden worden gebruikt na uitdrukkelijke schriftelijke toestemming hiervoor van de SKME.
5.6 Onverminderd de overige bepalingen in deze Algemene Bezoekersvoorwaarden is het in de museumtuin niet toegestaan om huisdieren (anders dan hulphonden) of fietsen mee te nemen. Het is evenmin toegestaan in de museumtuin te roken of meegebrachte alcoholische dranken te nuttigen.
6 Artikel 6. Beperking van de aansprakelijkheid van de SKME
6.1 De SKME is uitsluitend aansprakelijk voor schade die de Bezoeker lijdt indien en voor zover die schade een rechtstreeks gevolg is van grove schuld of opzet van de SKME. De aanspraak is in ieder geval beperkt tot het laagste van de volgende twee bedragen:
a) Het door de verzekeraar van de SKME aan de SKME ter zake van dat individuele schadegeval uitgekeerde bedrag; of
b) De ter zake van de schade door een derde aan de SKME uitgekeerde vergoeding ter zake van dat individuele schadegeval.
6.2 In geval van schade door dood of lichamelijk letsel zal de totale aansprakelijkheid van de SKME in geen geval meer bedragen dan de in artikel 6.1 beschrevenschadevergoedingsregeling.
6.3 Aansprakelijkheid van de SKME voor indirecte schade, daaronder begrepen gevolgschade, gederfde winst of loon en gemiste besparingen is te allen tijde uitgesloten.
7 Artikel 7. Overmacht
7.1 Indien er zich omstandigheden voordoen die niet aan de SKME zijn toe te rekenen is er sprake van overmacht. Als overmacht voor de SKME wordt beschouwd iedere voorzienbare of onvoorzienbare omstandigheid die het uitvoeren van de overeenkomst door de SKME zodanig bemoeilijkt dat, tijdelijk of blijvend, het uitvoeren van de overeenkomst onmogelijk dan wel bezwaarlijk wordt.
7.2 Onder dergelijke omstandigheden worden mede verstaan omstandigheden bij personen én/of diensten én/of instellingen waarvan de SKME-gebruik wenst te maken bij het uitvoeren van de overeenkomst met de Bezoeker, alsmede alles wat voor voornoemde personen, diensten of instellingen als overmacht of opschortende dan wel ontbindende voorwaarde geldt, alsmede toerekenbare tekortkoming van die partijen.
8 Artikel 8. Gevonden voorwerpen
8.1 Door de Bezoeker in de gebouw(en) van de Grote Kerk gevonden voorwerpen kunnen worden afgegeven bij een medewerker van de SKME.
8.2 DE SKME zal gevonden voorwerpen in bewaring nemen.
8.3 In het geval dat de vermeende eigenaar van een gevonden voorwerp zich meldt heeft deze de keuze zelf het voorwerp af te halen dan wel deze zich onder rembours toe te laten zenden. In beide gevallen dient de eigenaar zich deugdelijk te kunnen legitimeren. Bij twijfel aan de zijde van de SKME over de status van de vermeende eigenaar is de SKME gerechtigd een eigendomsbewijs te verlangen.
8.4 De SKME behoudt zich het recht voor gevonden voorwerpen die na drie maanden niet zijn afgehaald, te vernietigen.
9 Artikel 9. Klachtenregeling
9.1 In geval van klachten kan de Bezoeker deze kenbaar maken door contact met het museum via een email te maken. De contactgegevens zijn op de website te vinden.
10 Artikel 10. Privacy
10.1 Het privacy beleid van de SKME is gepubliceerd op de website van de SKME.
11 Artikel 11. Overige voorwaarden en toepasselijk recht
11.1 De toepasselijkheid van deze Algemene Bezoekersvoorwaarden laat onverlet de eventuele toepasselijkheid van andere contractuele voorwaarden én/of regelingen van de SKME, zoals van tijd tot tijd gepubliceerd op de website van de SKME
11.2 Prijzen van producten en diensten bestemd voor particuliere bezoekers worden vermeld inclusief BTW.
11.3 Op deze Algemene Bezoekersvoorwaarden en op de overeenkomst tussen de Bezoeker en de SKME is Nederlands recht van toepassing. Eventuele geschillen die niet in goed overleg kunnen worden opgelost worden uitsluitend voorgelegd aan een bevoegde rechter.